onsdag 25 februari 2009

Citronpanerad torsk på grönsaksbädd

Port 4

Ingredienser:
600 g torskfilé
2 msk vetemjöl
1 ägg
ca 2 dl veteströbröd
1 citron
smör och rapsolja till stekning
1 rödlök
1 zucchini
2 paprikor, olika färger
100 g färska champinjoner
1 bit purjolök
färsk timjan
salt, peppar

Gör så här:
Strimla grönsakerna och stek dem med rapsolja i en panna. Krydda med hackad timjan, salt och peppar. Dela torskfileén i portionsbitar som vänds i tur och ordning i vetemjöl, uppvispat ägg och ströbröd blandat med rivet skal från citron, endast det yttersta gula. Kom ihåg att tvätta citronen noga. Stek fisken i medelvarm panna i lika delar smör och rapsolja, salta och peppra lätt under stekningen.
Serveras till potatis.


Nils-Emils lingonbröd

Ingredienser:
4 dl ljummet vatten
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 dl linfrö
1 dl vetekli
1 dl russin
2 dl lingonsylt
3 tsk salt

Blanda ihop allt och låt stå över natten.

2 pkt torrjäst
ca 2 liter mjöl
5 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda jästen väl med vetemjölet och tillsätt de andra ingredienserna och det kokande vattnet. Forma degen till 2 limpor, som får jäsa 15-20 minuter i värmeugn (50 grader). Grädda sedan bröden ca 30 minuter på 200 grader.

Fisk Björkeby

Port 5

Ingredienser:
5 st torskfilé, portionsbitar
50 g matfett
30 g ströbröd
10 g persilja, hackad
5 g torkad hackad lök
salt
vitpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet, blanda i ströbröd, persilja, lök, salt och peppar. Vispa kraftigt. Lägg torskbitarna i en ugnssäker form. Bred ut smeten på den frysta fisken. Stek i ugn ca 30 minuter.

Räksås till pasta

Port 4

Ingredienser:
½ purjolök, skivad
½ squash, i bitar
1 msk smör
2 msk tomatpuré
2 msk maizena ljus redning
2 dl räkfond
2 dl creme fraiche
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk dill, hackad
400 g räkor, skalade

Gör så här:
Fräs purjolök och squash i smör i en gryta. Tillsätt tomatpuré och ljus redning. Rör om. Späd med räkfond och creme fraiche. Koka upp såsen under omrörning och låt sjuda i 5 minuter. Salta och krydda med svartpeppar och dill. Rör till sist ner räkorna och låt såsen bli het igen. Smaka av.
Servera såsen till nykokta pastapennor.

Knuts frestelse

Port 5

Ingredienser:
750 g strimlad potatis
250 g köttfärs
1½ dl creme fraiche
1½ dl matlagningsgrädde
150 g stekt lök
60 g senap
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Stek köttfärsen och lök, krydda med salt och peppar, varva därefter med den strimlade potatisen i en ugnssäker form. Blanda ihop senap, creme fraiche och grädde. Häll blandningen över potatisen och köttfärsen. Grädda i ugn 25-30 minuter.

Tex-mex frestelse

Port 5

Ingredienser:
1 gul lök
matolja
250 g texmex split
½ tsk spiskummin
1½ krm chilipulver
100 g blandad paprika
750 g strimlad potatis
250 g strimlat rökt kött
100 g chilisås
50 g ostsås (torrvara)
2½ dl vatten
2 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och fräs den i olja tillsammans med texmex-spliten. Krydda med spiskummin, chili och eventuellt salt. Tärna paprikan och blanda ner den i röran. Varva strimlad potatis med köttet, texmex-röran, chilisås och ostsås i en ugnssäker form. Avsluta med riven ost och gratinera i ugn ca 15 minuter.
Severa gärna med guacamole, jalapenos och majssallad.

Marängtårta

Ingredienser:
5 ägg vitor
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
cocos
2 dl grädde
blockchoklad
kiwi

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Strö formen med cocos. Blanda ägg, socker, vaniljsocker och bakpulver till ett hårt skum. Häll över smeten i formen. När ugnen är varm, ställ in tårtan och stäng av ugnen. Låt tårtan stå i ugnen i 5 timmar.
Vispa 2 dl grädde, riv blockchoklad och skiva kiwi. Lägg på grädde, choklad och kiwi på tårtan.

Kycklingfilé med ost

Port 4

Ingredienser:
4 kycklingfileér
röd pesto
philadelphiaost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ett snitt i kycklingfileérna och fyll dem med pesto och philadelphiaost. Lägg kycklingfileérna i en ugnssäker form. Bre över ytterligare lite pesto samt salta och peppra. Stek dem i ugnen i 30-40 minuter. Serveras med t.ex ris och en god sallad.

Choucroute (surkål) med korv

Port 4

Ingredienser:
1 vitkålshuvud
1 msk vitvinsvinäger
2 dl Alsacevin
2 kvistar timjan
4 kryddnejlikor
2 lagerblad
5 hela vitpepparkorn
100 g sidfläsk
4 valfria korvar
senap efter smak

Gör så här:
Strimla vitkål och salta lätt. Lägg i en skål och låt dra, krama ur vätskan. Koka upp en lag av vitvinsvinäger, vin, timjan, nejlikor, lagerblad och vitpeppar i en kastrull. Dela sidfläsket i fyra bitar och lägg det tillsammans med vitkålen i lagen.
Låt koka i 30 minuter under lock. Slå av eventuell vätska. Servera med valfria korvar tillsammans med kokt potatis och senap. Garnera med timjan.

Tortilla smaksatt med paprika och kryddstark korv

Port 4

Ingredienser:
5 potatisar
2 schalottenlökar
1 röd paprika
3 msk olivolja
4 ägg
1 knippe färsk rosmarin
salt,peppar
4 kryddstarka korvar (t.ex domace, en kryddig kroatisk korv)
färska örter till garnering (t.ex rosmarin)

Gör så här:
Skiva potatis, lök och paprika i cm-tjocka bitar. Värm upp hälften av olivoljan i en stor kastrull. Stek löken, paprikan och potatisen på medelvärme i ca 20 minuter (eller tills potatisen är mjuk). Salta och peppra. Blanda ägg, hackad rosmarin, salt och peppar i en skål. Häll över potatis, lök och paprika och rör om.
Häll upp resten av olivoljan i en het stekpanna. Tillsätt den färdiga blandningen av potatis, lök, paprika och vispade ägg. Sänk värmen på spisplattan till hälften och stek i ca 5 minuter utan omrörning tills omeletten är gyllene och fast. Lägg över omeletten på ett uppläggningsfat. Skär upp den färdiga omeletten i en önskad form (t.ex kuber eller trekanter) Toppa med kryddstark korv och färska örter.

Saffransrisotto med chorizo och inkokta tomater

port 4

Ingredienser:
1 lök
olivolja
500 g risottoris/avorioris
3 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong (färdigblandad)
0,5 g saffran
salt, peppar
50 g parmesanost eller annan hårdost
4 tomater
4 chorizo, mellanstora
1 knippe färsk timjan
1 knippe färsk basilika

Gör så här:
Finhacka löken och låt den svettas i lite olivolja. Koka riset enligt anvisningarna på paketet, men ersätt hälften av vattnet med kycklingbuljong. När riset är färdigkokt, tillsätt vin och resten av buljongen i omgångar. Rör om. Tillsätt saffran och riven ost. Tillsätt eventuellt lite olivolja.

Hacka tomaterna och fräs dem tillsammans med korv i en het panna. Vänd ner färsk basilika i korvröran. Tillsätt lite vitt vin och timjan. Lägg upp risotton och korvröran i djupa tallrikar. Toppa med lite basilika.

OBS! Det är viktigt att risotton är krämig. Vid behov tillsätt vätska (vin eller buljong) under tillagningen.

Ugnsbakad lax med quinoa och yoghurtsås

Port 4

Ingredienser:
600 g laxfilé
300 g svamp t.ex shiitake och portabello
1 rödlök
50 g smör
färsk salvia
3 dl quinoa
2 klyftor vitlök
1 dl matlagningsyoghurt
saft från en halv citron
1-2 msk flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i stora bitar och lägg i en ugnsfast form. Skiva rödlök och fördela över svampen. Dela sedan laxen i bitar och lägg ovanpå. Salta, peppra och avsluta med ett par klickar smör på toppen. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
Koka quinoan enligt anvisningarna på paketet. Låt rinna av en stund och stek sedan i en panna tillsammans med skivad lök.

Yoghurtsås:
Blanda matlagningsyoghurt, vatten, citronsaft och flytande honung. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering, ringla yoghurtsåsen över laxen och strö färsk salvia över quinoan.

söndag 22 februari 2009

Guacamole

4-5 salladslökar
2 avokador
1 msk limesaft
2-3 krossade vitlöksklyftor
tabasco,några droppar
2 tomater ,skållade,urkärnade och hackade
1-2 msk gräddfil
salt o peppar

Finfördela salladlöken i en matberedare, lägg i urkärnade,skalade avokadohalvor
och kör till en jämn pure. Tillsätt limesaft,vitlök,tabasco och blanda
Häll upp i en skål rör ner tomatbitrna och gräddfil .Smaka av med salt och peppar.

Om inte guacamolen ska serveras genast kan man lägga ner avokadokärnor eftersom dom hjälper till att hålla färgen

Gryta från mexiko

4-5 port
800g fläskfile skuren i 2-3 cm skivor
ca 200g kryddstarka korvar i skivor
2 hackade gula lökar
1-2 chilifrukter
1 brk krossade tomater,400g
2 msk tomatpure
2 dl hönsbuljong
6 potatisar i cm stora kuber
matfett till stekning
salt o peppar

Bryn fläskfile,salta o peppra och tag upp den ur stekpannan
Stek korven,lägg den åt sidan tillsammans med köttet
Stek löken mjuk
Lägg tillbaka kött och korv i pannan
Kör chilin tillsammans med tomater och tomatpure i mixer
Häll mixet och buljongen i pannan, tillsätt potatisen
Låt koka 10-15 min tills potatisen är mjuk
Servera grytan rykande het

Mexikansk tomatsås Pico de gallo

5 dl mogna tomater i tärningar
2,5 dl tärnad lök
6-10 jalapenos,finhackade
3 vitlöksklyftor
2 tsk hackad färsk koriander
2 tsk salt
ev 1 tsk pressad lime

Blanda alla ingredienser
Låt mogna i kylskåp minst 6 timmar

Het potatissallad Papas con rajas

4 port
4-5 potatisar i klyftor
3-4 morötter i bitar
3 msk matolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 tsk spiskummin
salt,peppar
några soltorkade tomater i olja,strimlade
1 dl oliver
½ dl hackad gräslök

Koka potatis och morötteri saltat vatten tills de nätt och jämt är mjuka.
Vispa ner oljan i vinägern i en salladsskål.
Tillsätt sambal och spiskummin och smaka av med salt o peppar.
Vänd ner potatis och morötter varma, tomater ,oliver och gräslök.

torsdag 19 februari 2009

Shashis currykyckling

Port 4

Ingredienser:
Currybas:
1 msk olivolja
2 lagerblad
½ kanelstång
4 st nejlikor
4 st kardemummafrön (kardemummakärnor)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 5 cm ingefära
1 färsk chilifrukt

1 burk passerade tomater
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk torkad röd chili
1 tsk garamasala
1 tsk senapsfrö
färsk koriander
1 tsk torkade bockhornsklöverblad
salt

Kyckling:
8 kycklingklubbor
1 burk kokosmjölk
2 röda paprikor
2 morötter
200 g ockra
1 röd chilifrukt
4 dl basmatiris

Gör så här:
Currybas: Skala och skiva ingefäran. Hacka lök, vitlök och chili. Hetta upp en panna och häll i olivolja, kanel, nejlikor och kardemummafrön. Tillsätt därefter lök, vitlök, chili, lagerblad och ingefära. Fräs en stund.
Tillsätt de passerade tomaterna. Blanda i resten av kryddorna (gurkmeja, koriander, bockhornsklöverblad, salt, garamasala, spiskummin) i tomatblandningen och låt koka ihop tills den delar sig.
Kyckling:Stek kycklingklubborna tills de får gyllenbrun färg. Hacka morötter, ockra och paprika. Blanda ner kokosmjölk i currybasen i en separat panna. Lägg sedan i kyckling och grönsaker. Låt koka i minst 30 min. Koka riset enligt anvisningar.

Morotskaka med passionsfrukt

Ingredienser:
4 dl mjöl
3 dl socker
½ tsk salt
1 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
3 ägg
1½ dl solrosolja eller rapsolja
200 g morötter
1 dl krossad ananas
1½ dl kokosflingor
200 g färskost
2½ dl florsocker
500 g rumstempererat smör
2 passionsfrukter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser förutom kokos & florsocker. Vispa ihop ägg och olja. Tillsätt sedan rivna morötter och avrunnen ananas samt rör ner de torra ingredienserna. Smöra och strö kokos i en springform. Häll i smeten och ställ in i ugnen i ca 50 min. Låt därefter kakan svalna. Rör ihop färskost, florsocker och smör och glasera den kalla kakan. Gröp ur 2 passionsfrukter och sprid över galsyren.

Älgfärsburgare i tunnbröd

Port 4

Ingredienser:
4 mjuka tunnbröd
400 g älgfärs
1 gul lök
salt
peppar

Västerbottensdressing:
färsk pepparrot efter smak
4 msk creme fraiche
1 dl riven västerbottensost
svartpeppar

Tomatsalsa:
2 stora tomater
1-2 vitlöksklyftor
chilipepparsås efter smak
2 msk röd- eller vitvinsvinäger
torkad mynta
olivolja
ev. strösocker

Gör så här:
Blanda älgfärs, finhackad lök, salt och peppar. Forma till burgare. Stek i olja och lite smör. Riv pepparrot och rör ihop med creme fraiche och västerbottensost. Krydda med svartpeppar. Hacka tomater och vitlök. Blanda med övriga salsaingredienser i en skål. Servera älgburgarna i tunnbröd tillsammans med tomatsalsa, västerbottensdressing och sallad.

Lysande gul fiskgryta

Port 4

Ingredienser:
400 g torskfilé
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk tomatpuré
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl vatten
1 pkt saffran
300 g räkor med skal
1 burk musslor (150g)

Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken. Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund. Tillsätt vin och buljongtärning, koka ett par minuter. Rör ner grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 min. Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 min. Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.

Saffransbröd

Ingredienser:
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl gräddfil
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 paket saffran
200 g margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i resten av ingredienserna förutom margarinet. Häll i en smord långpanna. Hyvla sedan över margarinet. Grädda i ugn.

Lax med krämig fyllning

Port: 4-5

Ingredienser:
600-800 g skinn och benfri lax
1 ask fetaost
finrivet skal av ½ citron
1½ msk senap
1 knippa finhackad persilja
1 tsk rosépeppar
ca1 dl creme fraiche

Gör så här:
Mosa fetaosten och blanda med citronskal, senap, persilja och rosépeppar. Ta så mycket creme fraiche att massan blir krämig. Salta och peppra. Dra bort de små benen med en kraftig pincett eller tång. Känn med fingret över laxsidan, så hittar du benraden lätt. Skär laxen i 4-5 lika stora bitar. Skåra varje bit i mitten så det bildas en djup ficka. Vik ut kanterna så fyllningen får plats. Salta lätt. Fördela fyllningen i fickorna och lägg laxbitarna på ett ugnssäkert fat. Stek dem mitt i ugnen 10-15 minuter i 225 grader.

Hallon och chokladpaj

Ingredienser:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
300 g hallon
50 g smör
3 dl cocosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen till en grynig massa. Låt stå i kylen ca 30 minuter och förgrädda sedan i ugn 10 minuter på 200 grader.
Smält smör till fyllningen och tillsätt cocos. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen. Fördela hallonen i pajskalet och häll cocossmeten över. Grädda i 30-35 minuter. Strö på hackad vit blockchoklad. Gratinera 4 minuter på 250 grader tills chokladen smält.

Lat-Olles Blåbärskaka

Ingredienser:
100 g smör
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
3 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
2 dl blåbär

Glasyr: (om du vill)
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
2 dl blåbär

Gör så här:
Smält smöret, låt svalna. Rör ner socker, vaniljsocker och ägg. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner. Vänd ner bären. Häll i smord bröad form (22 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Bred ev. på glasyren och toppa med bär.

Julhare

Port: 4-5

Ingredienser:
1,5 kg harsadel eller harstek
4 msk smör
0,5 dl rött vin
4 dl creme fraiche
0,5-1 tsk rosmarin
1 tsk salt
2 krm peppar
10 små gula lökar
1 burk kantareller (200g)
100 g rökt skinka i tärningar
hackad persilja


Gör så här:

Skär köttet i bitar. Bryn det sakta i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Vispa ur pannan med lite vatten och häll skyn över köttet. Tillsätt vin, creme fraiche, salt och peppar. Låt grytan sjuda under lock i ca 30 minuter. Rör om då och då. Skala löken och bryn den i smör och lägg den i grytan. Låt sjuda i ytterligare 30 minuter eller till dess köttet är mört. Smaka av med salt och peppar. Fräs kantareller och skinktärningar var för sig i smör och lägg dem i grytan strax innan serveringen. Strö över finhackad persilja. Servera med kokt potatis eller kokt ris och en sallad.

Smaklig måltid!

Kall marinerad fläskfilé med äppelsås

Port: 4

Ingredienser:

400 g fläskfilé
2 msk salt
½ tsk svartpeppar
½tsk finstött rosmarin

Marinad:
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl vinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
½ finhackad lök
1 dl finhackad kryddgrönt

Äpplesås:
1 äpple
1 hel inlagd saltgurka
2 dl creme fraiche
1 msk fransk senap
salt
peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Klappa in köttet med kryddblandningen och bryn i stekpanna för att få färg. Stek i ugn ca 20 minuter. Låt svalna. Skiva köttet i cm-tjocka skivor. Blanda marinaden och häll över köttet, marinera över natten.
Äppelsås:
Finhacka äpplet och saltgurkan. Blanda med creme fraiche, senap, salt och peppar. Låt stå kallt en stund före servering.


King Curry

Port: 5

Ingredienser:
5 dl lättmjölk
35 g mjöl
35 g margarin
1 lök
50 g curry
1 äpple
15 ml ananasjuice
150 g köttfärs
150 g ostcreme
salt
peppar

Gör så här:

Stek lök, äpple och curry i margarinet, pudra över mjölet och häll över mjölken, koka upp. Blanda ner brynt köttfärs, ostcreme och ananasjuice. Smaka av med salt och peppar.
Serveras med pasta.

söndag 15 februari 2009

Hovärkens gulasch

4 pers
500 g högrev
4 gula lökar
1 röd paprika
1 chilifrukt
1 msk tomatpure
5 vitlöksklyftor
1 msk mejram
5 msk paprikapulver
1 msk hel kummin
4 medelstora potatisar
250 g rotselleri
2 morötter
2 liter oxbuljong(tärning el konc fond+vatten)
½ tsk sambal oelek
olja till stekning
salt,peppar

Skär köttet i tärningar ca 2x2 cm. Bryn köttet i omgångar i 1 msk olja i en gryta.
Skala och hacka lök. Kärna ur och hacka paprika och chilin Bryn tillsammans med köttet. Krydda med tomatpure,pressad vitlök,mejram,paprikapulver,kummin,1 tsk salt och 1 krm peppar.
Skala och tärna potatis,rotselleri och morötter. lägg ner i grytan. Häll i oxbuljong. Låt soppan sjuda i 2 timmar Smaka av med sambal för extra styrka
Servera med gräddfil och persilja

Indiskt kycklingris med mangoyoghurt

4 pers
500-600 g kycklingfile
3dl basmatiris+5 dl vatten
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
2 msk garam masala
½ tsk gurkmeja
1 burk svarta bönor
1 liten burk majskorn
80 g babyspenat
olja till stekning
salt,mald svartpeppar
MANGOYOGHURT
½ pkt fryst tärnad mango
2 dl matyoghurt
2 msh hckad färsk mynta
½ krm salt

Koka riset enligt anvisning på paketet
Strimla kycklingen,stek i olja.Ställ åt sidan
skala och finhacka vitlöken. Skölj,kärna ur och skär paprikan i små bitar.
Hetta upp 2 msk olja i en stor panna med garam masala och gurkmeja.
Fräs vitlök och paprika däri utan att det bränns. Låt majs och bönor rinna av i ett durkslag och skölj väl i kallt vatten. Tillsätt det tillsammans med riset.
Skölj spenaten blanda i spenat och kyckling i riset. smaka av med salt och peppar. Låt allt bli varmt
Hacka mangon och rör samman med yoghurt,mynta och salt
Servera till kycklingriset

Ansjovisrulle

4-6 port
50 g smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl vetemjöl
3 äggulor
2 msk ansjovisspad
3 äggvitor
½ tsk bakpulver
FYLLNING:
2 stora gula lökar
1 stor purjolök
1 msk olja el smör
1 burk ansjovisfile
2 dl riven ost
1 dl hackad persilja
1 dl riven ost till gratinering

Sätt ugnen på 225 grader
smält matfettet i en kastrull,tillsätt mjölk,grädde och mjöl under kraftig omrörning. Låt smeten koka någon minut
tillsätt äggulorna,en i taget, och ansjovisspadet. Låt smeten svalna
vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsättbakpulver och fortsätt vispa en liten stund.Vänd ner detta i smeten
Smörj ett bakplåtspapper noga och lägg i en långpanna. Bre ut smeten jämnt över papperet. Placera långpannan långt ner i ugnen och grädda i ca 20 min.

Skala och hacka lökarna. Ansa,skölj och strimla purjolöken.
Fräs alltsammans mjukt i matfettet i en kastrull. Grovhacka ansjovisen och tillsätt den och resten av ansjovisspadet.
Vänd den gräddade bottnen upp och ner på ett smort bakplåtspapper.
Fördela fyllningen jämnt ovanpå. Strö på riven ost och persilja.
Rulla ihop rullen från långsidan Så här långt kan du förbereda
Strö på lite ost och gratinera i 250 grader i 8-10 min
Servera med något grönt

Ellas grönsakspaj

DEG:
drygt 3 dl vetemjöl
150 g margarin skuret i bitar
1 stor äggula
5 msk kallt vatten
2 krm salt
FYLLNING:
250 g förvällda säsongsgrönsaker(T ex rödbetor,spenat,bönor,lök)
2 msk vetemjöl
250 g fetaost i bitar
3 uppvispade ägg
2 dl mjölk
2 msk flytande margarin
2 msk riven parmesanost
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
½ tsk riven muskot

Hacka samman mjöl o matfett i matberedaren,tillsätt äggula,vatten o salt.
kör tills degen nätt och jämt blandat sig.
Låt vila ca 30 min i kylskåp. Sätt ugnen på 200 grader.

Klä en rund kakform med löstagbar kant med degen.
Strö mjölet över de förvällda grönsakerna.Blanda dem med resten av ingredienserna till fyllningen. Fyll det ogräddade pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 40 min tills äggstanningen stelnat.
Låt pajen vila 10 min innan servering.

Pizzasallad 2

½ vitkålshuvud
1dl rapsolja
½ dl vitvinsvinäger
1 msk basilika
1 msk senap
1 msk pressad citron
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
vitlökspulver efter behag

Grovriv vitkålen
Blanda allt till såsen i en shaker och skaka ihop
Blanda med vitkålen
Låt salladen dra en stund före servering

torsdag 12 februari 2009

Saffransdoftande fisksoppa

4 port
400g frysta tärnade fiskfiléer olika sorter
150 g skalade räkor
1 purjolök
½liter fiskbuljong
2½ dl vitt vin(el citronvatten)
2-3 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 pkt saffran
vitlök
svartpeppar
örtkryddor så som timjan,basilika
olivolja

Strimla purjolöken och fräs den tillsammans med vitlöken i olivolja i en gryta.
Tilllsätt salt,kryddor,buljong,vin,grädde och creme fraiche och låt sjuda ca 10 min
Lägg i fisken,koka upp och sjud i 5 min,låt inte fisken koka sönder.
Tag grytan från värmen och lägg i räkorna. Låt soppan dra några minuter
Servera gärna med nybakt bröd och vitt vin

Afrikansk köttgryta med citron och lök

Grytbitar av nötkött ca 1 kg
10-12 grovhackade lökar
5 pressade citroner
cayennepeppar,salt,svartpeppar
3-4 vitlöksklyftor
1-2 buljongtärningar

Bryn köttet i lite matfett
Tillsätt resten av ingredienserna
Låt koka tills köttet är mört ca 1 timme(beroende på kvalitet)
tillsätt vatten om grytan blir för torr

Servera med kokt ris

Havrepalt

3 dl havregryn
6 dl vatten
3 dl mjölk
får svälla
1 ägg
4 tsk salt
vetemjöl

Rör ihop till en fast paltsmet
provkoka i saltat vatten en liten klump så du ser att konsistensen är bra
Dela smeten i bitar
Platta ut degämnet i handen fyll med 1 msk rått eller stekt tärnat fläsk
Kläm ihop paltan så att fyllningen blir i mitten av en rund boll
koka i saltat vatten med
rått fläsk ca 40 min
stekt fläsk ca 20 min
Servera med lingonsylt och smörbrunn

Pollykaka

3 ägg
2 dl socker
200 g blockchoklad,mörk
100 g smör
½ dl vetemjöl
1 påse Polly orginal

vispa ägg och socker poröst.Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den också smält
blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet(rör om väl) och i med Pollyn.
Häll smeten i en form med avtagbara kanter
Grädda i 175 grader,ca 20-25 min(kakan ska vara kladdig)
Servera med vispad grädde el vaniljglass

Kladdkaka

100 g smör el margarin
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl

Smält smöret och låt svalna
vispa ägg och socker pösigt med elvisp
tillsätt vaniljsocker , kakao o vetemjöl rör försiktigt
tillsätt fettet sist
Häll smeten i en rund smord form med löstagbar botten
Grädda i 175 grader ca 20 min i mitten av ugnen
Låt svalna
Servera med vispad grädde

Pizzabiffar

4 port
500 g köttfärs
2½ msk ströbröd
1dl buljong
1 ägg
1 tsk salt
1krm peppar
1 tsk oregano
½ riven gul lök
Sås:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
250 g champinjoner
75 g salami
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpure
½ dl vatten
1 tsk oregano
salt,peppar

Lägg ströbrödet i en skål och slå buljongen över,låt svälla i ca 10 min
Tillsätt ägg,färs,kryddor och riven lök.Arbeta färsen smidig,forma ca 8 biffar
Stek biffarna gyllene runtom i lite matfett.Tag upp dem
Skala och hacka löken.Ansa och skiva svampen.Strimla salamin
Fräs lök och svamp tillsammans med pressad vitlök i lite matfett tills vätskan har kokat in
Tillsätt salamin och låt den fräsa med en minut
Tillsätt krossade tomater,tomatpure och vatten. Låt såsen småkoka ca 4-5 min
Lägg ner biffarna i såsen och låt småputtra under lock i ytterligare 5 min
Smaka av såsen med salt,peppar och oregano
Bjud kokt pasta till


Minutgulasch

4 port
500 g köttfärs
1 gul lök
2 paprikor
140 g tärnat bacon
1 burk champinjonsoppa
salt,peppar
soja
200g champinjoner
hackad persilja

Skala löken och hacka den
Kärna ur och tärna paprikorna
Fräs lök,paprika och bacon,ta upp det ur pannan
Bryn färsen i lite matfett ,tillsätt baconfräset och champinjonsoppan ,låt puttra några minuter
smaka av med salt,peppar och soja
Ansa svampen och skiva den,fräs i lite matfett
Strö den över köttfärsgrytan tillsammans med persiljan
Servera med kokt pasta,ris eller potatis

Ajvar lasagne

Squashröra:
1 st Squash
1 st aubergine
salt,peppar
Sås:
Ajvar relish 3 dl
Creme fraiche 2 dl

lasagneplattor
Mozzarellaost ca 200g

Riv och stek Squash och aubergine krydda med salt o peppar
(om du använder mild ajvar så krydda grönsaksröran med chili eller harissa även tacosalsa funkar men
om du använder hot ajvar så behövs inga extra kryddor)
Låt koka ihop ca 10 min

Rör ihop ajvar o creme fraiche

Varva squashröra,sås och lasagneplattor i en smord ugnsform
Skiva mozzarellaost och lägg överst på lasagnen
Grädda i 200 grader ca 20 min eller till ljusbrun färg