måndag 30 mars 2009

Anitas Hargryta

6 personer
1 kg harstek
2-3 msk smör
1½ tsk salt
1 tsk grönpeppar el ½ tsk grovmald svartpeppar
1 tsk finhackade enbär
1 finhackad gul lök
1 dl rött vin
3 dl köttbuljong på tärning
2 msk kinesisk soja
1 msk rönnbärsgele el vinbärsgele
2 msk vetemjöl
5 dl vispgrädde
ev 1 msk konjak
ev 1 msk grönmögelost

1Bryn smöret i en stekpanna eller stekgryta tills smöret fått färg. Tillsätt köttet och salta
2.När köttet fått färg,späd med vinet,sojan och buljongen,tillsätt peppar,enbär och den finhackade löken.
3.Låt puttra under lock i ca 1 timme och 15 min.
4.Plocka upp harsteken ur grytan och skär den i bitar .Lägg sen tillbaka bitarna i grytan.
5. Rör ut mjölet i lite av grädden. Tillsätt sedan resten av grädden i redningen och slå det hela i grytan med stekskyn.
6. Låt såsen koka minst 5 min.
7. Smaka av såsen tillsätt ev konjak el grönmögelost.

Detta recept passar bra till annat viltkött också.

Vinbärsdricka

4,5 l vinbär
6 l vatten
2 citroner
Koka upp vattnet, häll över bären.
Låt stå svalt i 2 dygn.
Sila
Tillsätt socker och vinsyra
2,9 kg socker(1 påse+1 liter) och 1 påse vinsyra
Rör tills sockret löst upp sig
Blandas 1+3

Man kan blanda vilka bär och frukter som man vill t.ex rabarber o svarta vinbär el
äpplen o vinbär blir gott

Ripplad succetårta

14-16 port
Browniebotten
175 g smör
200 g mörk choklad,hackad
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Glass
1 vaniljstång
6 äggulor
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 lime,rivet skal och saft(ca 3/4 dl)
Hallonrippel
100 g frysta hallon,tinade
1 msk florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175 grader,smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kasrull och dra åt sidan.Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.
Glass: dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet,rivet skal och saft av lime i grädden.
Hallonrippel: Mixa hallonen med florsocker och vatten.
Lossa browniebotten från formen och dela i 2 bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Häll hälften av glassmeten och rippla med snabba rörelseri hälften av hallonmixet md en tesked.
Lägg på den andra bottnen,häll på resten avglassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster. Frys i minst 8 timmar,gärna över natten.
servering : Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering

Piteå-kaka

225 grader i 15 min



100g smält margarin

4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjölk

8 dl mjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker
Röres ihop och häll i en smord långpanna
300 g smält margarin margarin
3 dl socker
4,5 dl havregryn
4 tsk kanel
Röres ihop till en smulig massa. Strö över den ogräddade kakan.
grädda kakan, låt svalna, skär i rutor

Lakritskaka med citron

Till 10 bitar ugn 175 grader
75 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 tsk rivet citronskal
4 käck(lakritskola)

Smölt smöret. Vispa ägg och socker pösigt.Tillsätt det smälta smöret,vetemjöl och citronskal.
Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant,ca 24 cm i diameter.
Klipp käcken i små bitar och strö dem över smeten
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kakan svalna på galler.

Lenas kolakakor

1 dl socker
6½ dl vetemjöl
225 gram margarin
Rör i matberedare eller med elvisp,till en grynig massa.
Klicka en matsked i aluminiumformar.
Grädda i 175 grader-Låt kallna.

Kolasås (x 2 till en bottensats)
175 gram margarin
2 dl socker
3 dl grädde
1½ msk sirap

Kokas i en timme på svag värme.Häll i formarna.
Smält en kaka blockchoklad tillsammans med 2 msk olja
Häll i formarna

Bacontoppad kycklinggratäng

4-5 port
6 kycklingfileer
salt,peppar
sås
4dl creme fraiche
1dl hönsbuljong
2 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soja
Garnering
200 g bacontärningar
1 liten knippa persilja
1 dl riven ost

Tina fryst file,salta och peppra.Lägg i en ugnssäker form.
Koka ihop ingredienserna till såsen och häll över kycklingen.
Stek baconet knaprigt, fördela dem över kycklingen.
Strö över persilja och ost
Gratinera mitt i ugnen 175 grader tills osttäcket är gyllenbrunt 30-45 min
Servera med ris och god sallad

tisdag 24 mars 2009

Majbritts digestivekex-tårta

Ingredienser:

12 digestivekex
2 dl grädde
200 g philadelphiaost
2 ägg
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 tvättad citron

Gör så här:
Krossa 6 digestivekex och lägg i botten på en form. Vispa grädden ordentligt. Skilj på äggula och äggvita. Rör ner alla ingredienser utom äggvitorna och kexen i grädden. Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner försiktigt i smeten och häll allt över de krossade kexen. Bryt övriga kexen i bitar och stick ner i smeten. Om man vill kan man även hyvla lite tunn choklad på. Frys tårtan och servera lite tinad.

Grännapaj

10 bitar

Ingredienser:
100 g mandelmassa
2½ dl vetemjöl
125 g smör
1 msk strösocker

Fyllning:
3 päron, ca 350 g
25 g smör
½+1 dl strösocker
100 g polkagrisar
3 ägg
3 dl gräddfil

Gör så här:
Grovriv mandelmassan och blanda snabbt med mjöl, smör och socker till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna rektangulär,ca 20x28 cm. Ställ formen i kylskåpet ca 30 minuter. Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber ca 1x1 cm. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med ½ dl socker tills de nätt och jämt mjuknat. Stöt polkagrisarna grovt. Vispa äggen pösiga med 1 dl socker. Rör i gräddfil och polkagrisar. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga och förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Fördela päronen i pajskalet och häll över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kallna innan den serveras.

fredag 20 mars 2009

Chokladmousse med hallon och lakrits

4 port
200 g mörk choklad,60% kakaohalt
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
3 msk socker
1 dl färska hallon
10 lakritskarameller

Hacka chokladen och smält i vattenbad.Vispa äggvitor och socker till ett styvt skum.
Vispa grädden.Vänd ner den smälta chokladen i äggvitorna och fortsätt sen med grädden,
lite i taget. Låt moussen stå i kylen i minst30 minuter gärna längre.

Krossa lakritskaramellerna till fint strössel. Fördela moussen i glas och toppa med hallon och lakritströssel

Granna Gabriels kebabgratäng

10 port
1,25 kg kebabsplit
1,25 kg kokt pasta
19 dl tomatsås(av något slag,krossade tomater med smaksättnig går oxå bra)
6,5 dl riven ost
425 g majskorn
5 tsk tacokrydda
2½ krm svartpeppar
1,5 dl kalvbuljong
5 dl matlagningsgrädde

Sätt ugnen på 250 grader
Smörj en stor ugnsfast form eller långpanna
Stek kebabspliten
Blanda kokt pasta,kebabsplit,tomater,majs,fond,kryddor och grädde
Rör om ordentligt och häll i formen
Strö över ost och gratinera i ugn 10-15 min tills gratängen blivit genomvarm och fått fin färg
Servera med en god sallad

söndag 8 mars 2009

Spenat- och lök lasagne

Port 3-4

Ingredienser:
2 stora gula lökar
250 g fryst bladspenat
2 tsk smör
1 klyfta vitlök
2 msk vetemjöl
4-5 dl mjölk
svartpeppar
salt
3 dl riven västan (ost)
8 lasagneplattor

Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Skiva och bryn den gula löken. Fräs spenat med vitlök. Blanda vetemjölet med ½ dl mjölk. Koka sedan upp resten av mjölken och vispa i mjölblandningen. Låt koka i 3-5 minuter.Smaka av med salt och peppar. Rör i 2 dl av osten. Smörj en form och börja varva lasagneplattor, lök, lite sås, plattor, spenat och sist sås. Strö resten av osten över och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Täck gärna formen med folie mot slutet, så att skorpan inte hinner bli bränd, utan bara gyllenbrun.

Aptitretare med potatis- och renröra

Port 4

Ingredienser:
4 potatisar (fast sort, kokta och kalla)
4 skivor rökt renstek (eller rostbiff, i strimlor)
3 msk milko mjukost, rökt renkött
2 msk milko creme fraiche 34%
pepparrot riven
1 msk gräslök, finhackad

Gör så här:
Skär potatisen i ca ½ cm tjocka skivor. Blanda strimlad renstek med mjukost samt creme fraiche. Smaksätt med pepparrot. Salta och peppra. Tillsätt gräslök. Klicka mjukoströran på potatisen.