söndag 3 maj 2009

Morotsbröd i långpanna

5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
50 g flytande margarin eller rapsolja
2 stora morötter(ca 200g),finrivna
1 tsk salt
2 msk ljus el vit sirap
4 dl vetemjöl special
ca 8 dl fullkornsmjöl av dinkel



Värm mjölken till 37 grader,smula sönder jästen i en bunke och häll mjölken över.Rör tills jästen smält.

Arbeta till en smidig deg

Låt jäsa övertäckt i 30 min.

Arbeta degen lätt på bakbordet. Platta ut den på en långpanna(ca 30x40 cm)smord eller med bakplåtspapper.Skär i 24 rutor med en mjölad kniv. Nagga degen.

Jäs under bakduk i ca 30 min.Grädda i mitten av ugnen 15-20 min i 225 grader.

Ta upp brödet ur långpannan och låt svalna på galler utan bakduk.

Ananaspaj

Botten:
150 g smör ,hackat i tärningar
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Fyllning:
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
500 g krossad ananas,avrunnen

Blanda alla torra ingredienser till botten och smula sönder smöret ,arbeta ihop till en deg.
Klä en rund pajform ca 26 cm i diameter
Grädda i 175 grader ca 15 min
Vispa ägg och socker,rör ner creme fraiche och ananas.
Häll i det gräddade pajskalet och grädda i 30 min till.

serveras med lättvispad grädde