söndag 11 april 2010

Varm baguette med brieost

4port

4 bitar baguette

1 msk smör

4 små bananer

8 skivor brieost

4 msk mango chutney

4 stjälkar bladpersilja

svartpeppar


Slå på grillelementet i ugnen och sätt temperaturen på max

Halvera baguetterna och bre dom med smör

Rosta bröden i ugnen tills de är gyllenbruna

Skär bananen i långa sneda skivor

Lägg bananskivornapå underdelen av baguetten och över dem brieosten

Grilla i ugnen i några minuter tills osten smält

Klicka på mango chutneyn,vrid ett tag med pepparkvarnen och toppa med persilja

Lägg på ovandelen och servera direkt

måndag 5 april 2010

Maränggrottor med fruktsallad och vaniljmascarpone

8-10 p

3äggvitor+2 äggulor
2 dl socker
½ tsk bakpulver
2-3 msk grovhackade pistaschnötter
½ dl vaniljsocker
250 g mascarpone

Sätt ugnen på 250 grader.Vispa vitorna till hårt skum.Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa sedan i bakpulver och ½krm salt. Vänd försiktigt i pistaschhacket.
Klicka ut smeten i engångsmazarinformar.Gör en grop i mitten med en liten sked.
Ställ in marängerna mitt i ugnen.Stäng genast av ugnen. Låt marängerna stå i ugnen minst 3 ½ timme,gärna över natten.
Vispa äggulorna och vaniljsockret ljusgult.Blanda i mascarponen.
Servera maränggrottorna med fruktsallad och vaniljmascarpone.

Chorizofylld lammstek

4-6 p


1 kg urbenad lammstek
100 g chorizo eller annan kryddad korv t ex.salsiccia
1 kruka salvia
2 skivor formbröd
rivet skal från 1 citron+2msk färskpressad juice
1 äggula
salt,peppar
smör till stekning


Sätt ugnen på 150 grader. Hacka korven grovt.Hacka salvian grovt.
Kantskär brödet och skär i bitar.Mixa bröd,korv ,salvia,citronskal,citronjuice och äggula i en matberedare.Krydda med salt o peppar.Kör ihop till en färsliknande massa.
Vik ut eller skär en djup skåra i köttet.Krydda insidan med salt o peppar.
Forma fyllningen till en korv och lägg den längs med stekens insida. Tryck till"korven" lite så den fastnar. Vik ihop steken och bind med steksnöre till en fast stek. Salta o peppra utsidan ,runt om. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna. Lägg över den i en ugnsform och strö över salvia. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet(inte fyllningen).
Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 65-70 grader(rosa-genomstekt).
Det tar dygt 1 timme. Ta ut och linda in köttet i smörpapper. Låt vila ca 15 min.

Skär bort snöret och skär steken i cm-tjocka skivor.



Till servering ugnsrostade potatisar och rotfrukter och rödvinssky

Rödvinssky:
1 msk socker får smälta i en kastrull och få lite färg.
Häll på 2 dl rödvin,
1½ msk konc kalvfond
1½ msk balsamvinäger
Låt koka ca 10 min
red med maizena till önskad konsistens

Vegetarisk tacopaj

6 p
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
50 g smör
1½ dl mjölk

Fyllning:
2 msk smör
1 gul lök,skalad,hackad
1 vitlöksklyfta,skalad,hackad
400 g quornfärs
1 påse tacokrydda
2 dl vatten

5-10 milda feferoni,hackade
4 dl creme fraiche
3 dl lagrad ost,riven
½ tsk svartpeppar

Till servering:
1 burk tacosås
sallad eller färska solrosskott
feferoni

Blanda ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare och tryck ut den i botten och upp på kanterns av en smord form med löstagbar botten ca 22 cm i botten.
Hetta upp smöret i en stekpanna och fräs lök och vitlök någon minut. Tillsätt färsen och bryn den några minuter på medelstark värme. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt alltsammans koka ihop. Ta bort från värmen.
Blanda feferoni,creme fraiche,ost och svartpeppar. Fördela quornfärsen i pajskalet, därefter creme fraiche blandningen.
Grädda mitt i ugnen 35-40 min tills pajen har fått en gyllenbrun yta.

Servera med tacosås,sallad ev extra feferoni.

Gryta Africana

4-6 p

1 kg grytbitar av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
1½ krm peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar,skalade, i stora bitar
2 vitlöksklyftor,skalade,hackade
1 röd chili,urkärnad,hackad
½ grön chili,urkärnad,hackad
2 st köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
ca 12+3 dl vatten
2 msk mango chutney

Tillbehör:
färsk ananas,i bitar
torkade aprikoser,i bitar
cashewnötter,rostade
kokosflingor,rostade
färsk koriander,hackad

Skär bort eventuella senor på grytbitarna. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får fin stekyta. Salta och peppra.Gör likadant med resten av köttet, och ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan ca 30 sek. Lägg i lök, vitlök och chili och låt den fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet,buljongtärningar,paprikapulver och 12 dl vatten.
Låt koka länge på medelstark värme. ca 1½ timme. Späd med 3 dl vatten efter 1 timme.
Rör om då och då- Provsmaka en köttbit. Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart.
Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat.(red grytan med vetemjöl eller maizena om den känns för lös). Smaka av med mango chutney.
Servera grytan med valfria tillbehör och kokt ris eller Quinoa.

Chokladpaj med björnbär och hallon

250 g smör
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
½ dl kakao
1-2 dl fiberhavregryn
hallon och björnbär 300 g av varje
ca 5 dl vetemjöl eller finmalet dinkellmjöl

Smält smöret. Ta kastrullen från spisen och rör ner alla ingredienser direkt i kastrullen.
Rör ner mjölet pö om pö tills degen får sin rätta konsistens. Tryck ut degen direkt i formen,lägg hallon och björnbär ovanpå.Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15 min. Den färdiga pajen ska vara lite "kladdkakeaktig".
Serveras med vaniljsås eller vispad grädde.

Italiensk färsrulle

4-6p

ca 1 kg nötfärs
1 finhackad lök
1 hackad röd paprika
1 burk tärnad fetaost,smulad
2 dl creme fraiche
2 ägg
oxfond
brynt lökfond
svartpeppar
färsk eller torkad timjan

Rör ihop alla ingredienser. Forma till en rulle eller "limpa" och lägg i en stor ugnsform.
Grädda i 175 grader ca 30-40 min.
Servera gärna med stekt kulpotatis,strö finhackade soltorkade tomater och färsk timjan över.
Gott till är en kall sås gjord på t ex turkisk youghurt och mixade soltorkade tomater.