lördag 18 september 2010

Lamm i lergryta med fetaost

Lamm,älg eller nötkött
Potatis
Morot
Fetaosttärningar
Oregano
salt
pressad vitlök
olja

Skär ingredienserna i stora bitar ca 3 cm,morötterna i slantar.
Proportionerna varieras efter tycke och smak.
Tillagas i blötlagd lergryta ,1-2 timmar beroende på mängd och köttkvalitet.
ugn 175 - 200 grader

Köttfärsgulaschsoppa

4p

4 potatisar
1 paprika
1 gul lök
2 msk olja
500 g köttfärs
6 dl vatten
1 köttbuljongtärning
500 g krossade tomater
2 tsk kummin
salt och peppar

Till servering gräddfil eller youghurt
ett gott bröd

Skala lök och potatis.Dela och kärna ur paprikan. Skär grönsakerna i tärningar.
Fräs grönsaker och köttfärs i olja i en gryta. Tillsätt vatten,köttbuljongtärning,krossade tomater och kummin.
Koka sakta i 10 min. Smaksätt med salt och peppar

tisdag 14 september 2010

Potatisgnocchi med bacon

4 p

800 g kokt potatis
1 stort ägg
2 dl vetemjöl
1½ tsk salt
140 g bacon
1 röd lök
3 msk flytande margarin
½ tsk grovmald svartpeppar

Blanda pressad kokt potatis med ägg,vetemjöl och salt.
Arbeta degen jämn,blanda i mer mjöl om den känns lös.
Rulla ut 2 cm tjocka "korvar" på mjölad bänk,skär dessa i 2 cm bitar och lägg över dem på ett mjölat fat så att de inte klibbar ihop.
Lägg ner gnocchin i kokande,saltat vatten.
När de flyter upp till ytan är de klara,lyft upp dem med en hålslev.

Tärna baconet. Skala och tärna löken.
Stek bacon och lök knaprigt.
Stek gnocchin i en annan panna.Smaka av med svartpeppar.
Servera gnocchin med bacon och lökhacket samt lingonsylt.