söndag 11 november 2012

Godaste guacamolen

8 - 10p

4 mogna avokador
1 st finriven vitlöksklyfta
½ dl finhackad rödlök
3 st finhackade tomater
1 st citron   skal,finrivet och saft
1 tsk örtsalt
½ tsk spiskummin
½ krm kajennpeppar
1 msk färsk koriander

Dela,kärna ur och gröp ur köttet ur avokadorna
Mosa i en skål,rör ner resterande ingredienser

Jazzig chili

8-10 p

2 kg högrev av nöt el älg
3 st chilifrukter,färska
10 st  vitlöksklyftor
5 st torkade fikon
1 paket (140 g) bacon
3 msk tomatpure
1 dl chilipulver
1 msk spiskummin
1 dl inlagda skivade jalapeno
1 st torkad chilifrukt
½ dl koncentrerad oxfond
1 liter ljust öl
2 dl vitt vin
2 st lagerblad
½ dl paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 msk malen koriander
rapsolja
salt
Till servering
vitt mjukbröd el tunnbröd
gräddfil el matyoughurt
riven lagrad ost t ex västerbotten
guacamole

Dela,kärna ur och strimla chilin.
Skala och finhacka vitlöken.
Skär fikonen i grova bitar.
Putsa och skär köttet i grytbitar.
Strimla baconet.
Bryn kött och bacon i omgångar i olja i en stekpanna.
Fräs tomatpure,vitlök,chilipulver och spiskummin i 1 msk olja i en stor gryta någon minut.Lägg i kött,bacon,strimlad chili,fikon,inlagd jalapeno,torkad chilifrukt,fond,öl,vin,lagerblad,paprikapulver,oregano och koriander.
Tillsätt lite vatten om inte allt kött är täckt.
Koka upp och låt småkoka under lock tills köttet faller i sär,det tar minst 3-4 timmar.
Rör om då och då,så det inte bränner fast i bottnen.
Smaka av med salt.
Servera med tillbehören