tisdag 29 juni 2010

Morotskaka

Kaka
2 ägg
2 dl socker
3 dl finrivna morötter
1,5 dl rapsolja
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
0,5 tsk bikarbonat
Glasyr
50 g mjukost ,naturell typ Philadelphia
30 g smör
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa socker och ägg fluffigt
Blanda ner rivna morötter och olja i äggsmeten
Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten
Häll i en rund form med löstagbar botten,grädda i ca 35 min
Glasyren
Rör ihop rumsvarmt smör och mjukost,tillsätt flor och vaniljsocker
Bred på kakan när den svalnat

Thailändsk köttbullsgryta

6p
600g nötfärs
1 tsk salt
2 krm grovmald svartpeppar
3 morötter
2 msk rapsolja
1 burk Thai red curry grytbas,Mrs cheng´s
1 dl vatten
1 påse bladspenat
1 lime
ev maizenaredning

Blanda färs,salt,peppar. Rulla till 12 bullar.
Skala och strimla morötterna i mindre bitar.
Stek bullarna i olja till fin färg,ca3-4 min.
Tillsätt morot och stek ytterligare 1 min.
Häll på grytbas och vatten,låt puttra ca 5 min.
Red ev grytan med maizena om grytan är för rinnig.
Vänd i spenaten och servera genast med ris el nudlar och limeklyfta

tisdag 8 juni 2010

Banankolatårta

100g smält smör
200 g krossade digestivekex
1 burk kondenserad mjölk
3 skivade bananer
2,5-3 dl vispad grädde
riven mörk blockchoklad

Sjud den oöppnade burken med mjölk i vattenbad i 3 timmar. (Du kan koka flera burkar samtidigt,så har du färdig kolasås i kylen för nästa tårta)

Blanda det smälta smöret med kexkrosset och tryck sedan ut det i en form med löstagbar kant. Låt stå kallt.

Fyll sedan tårtan med kolasåsen,skivade bananer,vispad grädde och till sist den rivna chokladen.

Pastasallad med pesto,mozzarella och tomat

4p
400g,okokt pasta
4 msk pesto genovese
100 g små röda cocktailtomater
1 kruka basilika
125 g mozzarellaost
salt o peppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet,och kyl pastan.
Dela osten i bitar,och plocka bladen av basilikaplantan.
Blanda alla ingredienser ordentligt och krydda efter tycke och smak.
Servera till grillat kött eller korv

Makaronpizza

4p
4dl makroner
3 dl riven ost
3 dl fint strimlat rökt skinka el kassler
3 ägg
1 liter mjölk
1 ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1- 2 tsk pizzakrydda
4-5 tomater
smör till långpannan

Lägg de okokta makaronerna i en smord långpanna. Strö över 1 dl av den rivna osten och allt kött. Vispa samman ägg,mjölk,salt och kryddor. Häll det över makaronerna. Sätt in långpannan i 225 graders ugnsvärme och grädda i 15 min. Ta ut plåten och fördela de skivade tomaterna över makaronerna. Strö över resten av osten. Grädda rätten ytterligare 15 min eller tills äggstanningen har stelnat och fått fin färg. Skär makaronpizzan i bitar och bjud en sallad till.