söndag 23 augusti 2009

trädgårdschutney

1 liter krusbär
2-3 rabarberstjälkar
2 gula lökar
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1½ dl russin
6-7 stjärnanis
10 hela nejlikor
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk mald chili
1½ tsk engelsk senap
1 krm av vardera gult och brunt senapsfrö
3 dl strösocker
2 tsk salt

Skala och skiva de gula och röda lökarna.Ta bort fästen från krusbären.Hacka vitlöken fint. Skala och skär rabarbern i bitar.Värm olja i en stor och vid kastrull. Låt löken klarna utan att ta färg. Efter några minuter tillsätts övriga ingredienser och allt får koka upp. Sänk värmen och sjud chutneyn i närmare 1 timme,hela tiden utan lock. Rör i chutneyn då och då. Chutneyn ska tjockna och smakerna koncentreras innan kastrullen lyfts av spisen och den färdiga chutneyn hälls i väl rengjorda glasburkar och försluts.
Chutneyn används som smaksättare i grytor och såser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar