måndag 5 april 2010

Gryta Africana

4-6 p

1 kg grytbitar av högrev eller bog
2 msk smör
1 tsk salt
1½ krm peppar
2 msk olja
2 msk curry
2 gula lökar,skalade, i stora bitar
2 vitlöksklyftor,skalade,hackade
1 röd chili,urkärnad,hackad
½ grön chili,urkärnad,hackad
2 st köttbuljongtärningar
2 msk paprikapulver
ca 12+3 dl vatten
2 msk mango chutney

Tillbehör:
färsk ananas,i bitar
torkade aprikoser,i bitar
cashewnötter,rostade
kokosflingor,rostade
färsk koriander,hackad

Skär bort eventuella senor på grytbitarna. Hetta upp en stekpanna med 1 msk smör och bryn hälften av köttbitarna på stark värme runt om så att de får fin stekyta. Salta och peppra.Gör likadant med resten av köttet, och ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Tillsätt curryn och låt den fräsa i oljan ca 30 sek. Lägg i lök, vitlök och chili och låt den fräsa ytterligare någon minut under omrörning. Tillsätt det brynta köttet,buljongtärningar,paprikapulver och 12 dl vatten.
Låt koka länge på medelstark värme. ca 1½ timme. Späd med 3 dl vatten efter 1 timme.
Rör om då och då- Provsmaka en köttbit. Om den är mör och lätt att tugga är köttet klart.
Låt grytan koka tills köttet är riktigt mört och buljongen tjocknat.(red grytan med vetemjöl eller maizena om den känns för lös). Smaka av med mango chutney.
Servera grytan med valfria tillbehör och kokt ris eller Quinoa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar