måndag 15 juni 2009

Ugnsstekt kyckling med rosmarin och vitlök

4 port
1 hel kyckling ca 1,3 kg
2 vitlöksklyftor
1 kruka färsk rosmarin
½ dl smör o rapsolja
2 msk citron,pressad saft
½ citron,fint rivet skal
1 vitlöksklyfta riven
salt,vitpeppar
Sås
steksky,silad
2 dl hönsbuljong av tärning
2 dl creme fraiche
3 msk maizena ljus redning
Salt,peppar

Skölj kycklingen i kallt vatten. Bind ihop benen med bindgarn. Vik in och "lås" vingarna under kycklingen ,så bränns inte vingspetsarna.Stick ner en liten och mycket vass kniv i bröstkött och lår på ett par ställen. Fyll varje snitt med vitlök och rosmarin,salt o peppar.
Blanda smör o rapsolja ,citronsaft och skal och vitlök i en skål. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och pensla på smörblandningen. Salta och peppra.
Stek kycklingen i ca 50 min i nedre delen av ugnen i 200 grader.Pensla gärna kycklingen då och då med citronsmöret. Kycklingen är klar när köttsaften är helt ofärgad. Låt kycklingen vila i ca 20 min innan serveringen.
Sila stekskyn och blanda med hönsbuljong och creme fraiche, Red av med maizena. Smaksätt med salt o peppar. Servera med ugnsrostade potatisar,sås,sallad och inlagd gurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar