tisdag 24 mars 2009

Grännapaj

10 bitar

Ingredienser:
100 g mandelmassa
2½ dl vetemjöl
125 g smör
1 msk strösocker

Fyllning:
3 päron, ca 350 g
25 g smör
½+1 dl strösocker
100 g polkagrisar
3 ägg
3 dl gräddfil

Gör så här:
Grovriv mandelmassan och blanda snabbt med mjöl, smör och socker till en smidig deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform, gärna rektangulär,ca 20x28 cm. Ställ formen i kylskåpet ca 30 minuter. Skala, kärna ur och skär päronen i små kuber ca 1x1 cm. Stek päronbitarna i smöret tillsammans med ½ dl socker tills de nätt och jämt mjuknat. Stöt polkagrisarna grovt. Vispa äggen pösiga med 1 dl socker. Rör i gräddfil och polkagrisar. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga och förgrädda pajskalen i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 200 grader. Fördela päronen i pajskalet och häll över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt kallna innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar