måndag 30 mars 2009

Ripplad succetårta

14-16 port
Browniebotten
175 g smör
200 g mörk choklad,hackad
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Glass
1 vaniljstång
6 äggulor
3 dl florsocker
4 dl vispgrädde
2 lime,rivet skal och saft(ca 3/4 dl)
Hallonrippel
100 g frysta hallon,tinade
1 msk florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 175 grader,smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kasrull och dra åt sidan.Lägg i chokladen och låt den smälta. Vispa under tiden ägg och socker luftigt. rör i smörchokladen och de torra ingredienserna. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 30 min. Låt svalna helt.
Glass: dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa äggulorna med vaniljfrön och florsocker vitt och luftigt. Vispa grädden. Vänd ner äggvispet,rivet skal och saft av lime i grädden.
Hallonrippel: Mixa hallonen med florsocker och vatten.
Lossa browniebotten från formen och dela i 2 bottnar. Lägg tillbaka den ena bottnen i formen. Häll hälften av glassmeten och rippla med snabba rörelseri hälften av hallonmixet md en tesked.
Lägg på den andra bottnen,häll på resten avglassmeten. Rippla på resten av hallonmixet i ett vackert mönster. Frys i minst 8 timmar,gärna över natten.
servering : Låt glasstårtan tina långsamt i kylen ca 1 timme före servering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar