lördag 10 januari 2009

Choklad cheesecake

port 10-15

Ingredienser:
12 digestivekex fullkorn
75 g smör

Fyllning:
400g buko färskost
2 ägg
200 g mörk choklad, ca 40%

Topping:
2 dl creme fraiche, lätt
2 dl creme fraiche
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Hallonsås:
2 dl hallon
2-3 msk strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smörtet och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 26cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 min. Vispa ihop färskost och ägg till en jämn smet. Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron eller över vattenbad. Ta ca 1 dl av färskostblandningen och rör ut i chokladen under kraftig vispning. Fortsätt på samma sätt med resten av färskostblandningen tills allt är väl blandat. Häll chokladsmeten i formen och grädda i ytterligare 25 min. Låt kakan svalna minst 15 min. Blanda ihop creme frache, florsocker och vaniljsocker. Bred ut det på kakan och grädda ytterligare 15 min. Låt gärna kakan kallna innan servering. Mixa ingredienserna till såsen.
Servera kakan med sås. Dekorera gärna med hallon och myntablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar