lördag 10 januari 2009

Porterstek

port 8-12

Ingredienser:
1-1½ kg benfritt nötkött eller älgkött av rostbiff, fransyska, innanlår, ytterlår eller bogstek
1 flaska porter eller mörkt öl
½-1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
1 tsk timjan
5-6 enbär
5-6 svartpepparkorn
2-3 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Sås:
8 dl sky
3/4 dl vetemjöl
2 dl grädde

Gör så här:
Välj en gryta så att kött med termometer precis får plats. Häll i porter, svartvinbärssaft och soja. Lägg i kryddor, buljongtärningar, itu-skurna vitlöksklyftor och gul lök delad i stora bitar. Koka upp. Stick in en stektermometer i köttet så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör vara inne. Lägg ner köttet i porterblandningen. Låt alltsammans sakta sjuda under lock. Vänd på steken en gång under tillagningen. Tag grytan från värmen när innertemperaturen är 75 grader efter 1-1½ timme. Låt steken ligga 20 min i skyn innan den skärs upp.
Sås: Sila skyn från steken. Gör en redning av vatten och vetemjöl. Koka upp skyn och grädde, red av med redningen. Låt koka några minuter.
Servera med kokt potatis och grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar