fredag 9 januari 2009

Evas citronmarängpaj

Ingredienser:

Pajdeg:

2½ dl vetemjöl
1½ msk florsocker
125 g smör
1 äggula
ev. 1 msk vatten

Citronkräm:

Rivet skal och pressad saft av 1 citron
2 ägg
2 äggulor
2 dl mjölk
3/4 dl strösocker
2 msk maizenastärkelse

Maräng:

3 äggvitor
11/4 dl socker
Garnering: hallon, florsocker

Gör så här:

Pajdeg: Blanda mjöl och florsocker. Tillsätt matfett och sedan äggulan och ev. vatten. Tryck ut degen i en pajform och grädda i några minuter på 200 grader.

Citronkräm: Häll ingridienserna till krämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under omrörning på svag värme tills den tjocknar. OBS den får INTE koka. Ta av kastrullen från värmen och låt kallna. Rör några gånger, häll i pajskalet.

Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget under kraftig vispning tills marängen är fast i konsistensen. Spritsa smeten i ett gallermönster över citronkrämen. Lägg några hallon i varje ruta. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills marängen har fått färg. Sikta över lite florsocker strax innan servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar