lördag 10 januari 2009

Citrusmarinerad lax

port 8-10

Ingredienser:
1½-2 kg benfri laxsida med skinnet kvar
salt
peppar

Marinad:
1 l vatten
2 tsk salt
saft av 1 stor citron
saft av 2 limefrukter
1 dl socker
1 tsk färskriven ingefära
2 kvistar timjan
1 liten skivad lök

Gör så här:
Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en liten ugnspanna. Salta och peppra. Täck över med alluminiumfolie och koka laxen i sitt eget spad i 175 grader under 15-20 min beroende på tjocklek. Kontrollera att fiskköttet är kokt. Koka under tiden upp vattnet med övriga ingredienser. Koka några minuter och smaka av. Häll sedan den heta blandningen över laxen, precis när den kommit ut ur ugnen. Låt svalna och kyl till dagen efter. Ta då upp laxen ur marinaden och garnera med några kvistar färsk timjan, lökringarna från marinaden och klyftor av citron och lime.
Servera med färskpotatis och gräddfilssås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar