lördag 10 januari 2009

Solskensbullar

Antal: 24 st

Ingredienser:

1 paket jäst för söta degar (50 g)
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 dl socker eller vit sirap
ca 9 dl vetemjöl
ev. 2 tsk kardemumma

Fyllning:
2 dl marsánkräm eller vaniljkräm

Pensling:
1 ägg

Garnering:
50 g smör eller margarin
1½ dl strösocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull på svag värme. Tillsätt mjölken. Låt blandningen bli fingervarm (37 grader). Häll den ljumma degvästskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, socker eller sirap och ev. kardemumma. Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen i ett litermått. Tillsätt drygt 2/3 av mjölet. Arbeta degen kraftigt med en träsked, ca 8 minuter, tills degen blir blank, smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek. Arbeta ihop degen och ta sedan upp den på mjölat bakbord. Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta degen smidig. Dela degen i två delar, rulla ut en bit deg till en längd och dela den i 12 lika stora delar. Rulla till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 minuter. Häll vaniljkräm i en spritspåse. Gör en grop i mitten av varje bulle och fyll med kräm. Låt bullarna jäsa ytterligare, ca 10 minuter. Värm ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 5-10 minuter. Låt bullarna svalna på galler under duk. Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör eller margarin och doppas i strösocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar